Cultural house in Hvidovre Competition proposal

In our competition proposal for the new Culture House in Hvidovre, our vision was to tell the story of the former Risbjerggård, carrying it into a new context and combining the past, the present and the future in the design. We proposed an atmospheric cultural house and theatre, closely linked to the local surroundings.

As a visitor to the Cultural House you are gradually guided from the reality of the outside world into the world of theatre and art (through the orangery, the foyer and finally into the theatre hall). To support this transition, the proposal includes scenography as a key component, which functions as a window into the artistic world. Like a work of art, the elements of theatre scenery give visitors a glimpse into the atmosphere of the theatre, just as it can accommodate exhibitions, activities and potentials for pause and reflection. In this way, visitors can feel the magic of the backstage and the excitement before a show.

The materials of the cultural house are light and sustainable for the sake of the building’s lifecycle, its operation and its maintenance. The wooden facade places the cultural house into the context of the surrounding context, as well as telling a clear story of the building’s environmental sustainability.

Client
Hvidovre Municipality
Year
2018
Location
Hvidovre, Denmark
Area
2,000 m2
Collaborators
Primus Arkitekter
Tanja Jordan
JPM
Lasse Bo Handberg