Godsbanearealet Urban space and climate adaption, Aalborg

Our vision for the masterplan of Godsbanearealet, Aalborg is to transform the abandoned industrial landscape of the disused railway goods-yard into a sustainable and green part of the city. The design takes its inspiration from the robust and sturdy structures of the railway infrastructure, creating a transitional space between the old medieval town and the city’s suburbs.

Godsbanearealet encompasses both an urban masterplan and recreational areas, with a particular focus paid to designing for climate adaption and long term sustainability. The open spaces are turned into a recreational landscape which, while being beautiful, will also absorb future rain downpour challenges. The goal is to manage as large a volume of water as possible locally, minimizing rain water run off through establishing green roofs, and by use of percolation and storage in waterbeds and basins around the site.

Client
DSB Ejendomsudvikling
Year
2011-2014
Location
Aalborg, Denmark
Area
30 hectare
Collaborators
POLYFORM
WERK
NIRAS
Cenergia